Christian Hansen, lh230537

Anvendelse

kartoflen har mange anvendelsesmuligheder både i madlavning og i non-food/industrielle sammenhæng.

Madlavning

 

Kogte kartofler  Kartofler kan koges med og uden skræl. Når de er nye og skrællen er tynd, smager det dejligt og skrællen hjælper til at holde vitaminer og mineraler i kartoflen. Skællen bidrager også med fibre til kosten. Man bruger ofte kogefaste sorter som Sava, Ditta eller Asparges.
Stegte kartofler  Kartofler kan steges på panden – både i rå form eller forkogte. Man skærer dem enten i skiver eller tern. Stegningen sker ved høj temperatur og tilbereder man kartoflerne fra rå form, skal man være opmærksom på, at de ikke bliver sorte. Brankede kartofler indeholder stoffet akrylamid, som mistænkes for at være stærkt kræftfremkaldende. Stoffet dannes pga. kartoflens høje indhold af stivelse(kulhydrat) og når kartoflen varmes op over 120 grader.
Bagte kartofler Store kartofler bages i sølvpapir i ovnen. Man benytter en melet kartoffel som Folva eller Estima.
Mosede kartofler Når man laver kartoffelmos, skal man også benytte kartofler, som koger godt ud – ellers bliver mosen som tapetklister. Husk at mosen altid moses med håndkraft – aldrig med blender eller mixer.
Pålægskartofler Hvad smager bedre, end et stykke rugbrød med nye kartofler, hjemmerørt mayonnaise og friske purløg fra haven!
Fritterede kartofler

Hvem opfandt pomfritterne? Det giver Kika og Bob et bud på i serien “Kika og Bob”. Der er ingen tvivl om at pomfritter er en meget populær spise, som går godt til næsten alt.

Der er en bevægelse imod at vi køber og forbruger stadig flere halv- og helfabrika. Det betyder, at vi ikke selv laver vores kartofler fra bunden. Vi køber eksempelvis kartofler på glas, når vi skal have brunede kartofler, frostkartofler i både, når vi skal have ovnkartofler. Det er ærgerligt, for resultatet bliver ofte ikke i nærheden af det, man ville kunne opnå ved lidt indsats i køkkenet.

Industrien

Mere end 60% af de kartofler, som dyrkes i Danmark, bliver lavet til kartoffelmel eller kartoffelstivelse, som det faktisk bør kaldes. Kartoffelstivelsen er et uundværligt produkt, der indgår som usynlig komponent i en lang række af produkter, vi benytter i hverdagen; papir, lim, enzymer til vaskemiddel, medicin, fødevarer, slik

Kilder:

http://ing.dk/artikel/dtu-advarer-mod-stegte-kartofler-de-er-fyldt-med-kraeftfremkaldende-akrylamid-157404

http://www.kartoffelinfo.dk/Kend_Kartoflen/Kartoffelkulen/Kartoffelmel/Kartoffelmel_tekst.htm

http://www.kkmel.dk/media/140146/fabriksbrochure_lille.pdf