Selve kartoflen fremkommer ved at udvækster på kartoflens stængel under jorden svulmer op. Således kan man sige, at kartoflen er en del af plantens opsvumlede stængel og altså hverken rod eller frugt. Og det selvom vi i ernæringsøjemed siger, at kartoflen er en rodfrugt.
Det gør vi fordi kartoflen indeholder meget stivelse ( kulhydrat ), og derfor falder den i samme kategori som gulerødder, selleri og pastinak.
Kartoflen er dog også rig på en række vigtige vitaminer og mineraler. Eksempelvis er kartoflen en vigtig kilde til vitamin C og Kalium.
Stivelsen
Der findes to slags stivelse i kartofler, amylose og amylopektin. Der arbejdes intenst på at fremavle en kartoffel, som kun producere amylopektin, da denne stivelse har mange anvendelsesmuligheder i industrien.
Kilder:
http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_miljø/Botanik/Rodfrugter_og_kartofler/kartoffel
http://da.wikipedia.org/wiki/Kulhydrat#Stivelse