Christian Hansen, lh230537

Sorter

kartoffel02

En kartoffel er ikke bare en kartoffel. Der findes et utal af sorter, som adskiller sig i både farver, konsistens, størrelse og smag. I Danmark støder man normalt på 10-20 forskellige kartoffelsorter.

Hvilken sort man kan/skal anvende, afhænger af, hvad man skal lave. En kartoffelmos lavet på aspargeskartofler vil blive en klistret fornøjelse og omvendt koger Bintje og Estima hurtigt ud og bliver melede.

I skemaet herunder kan du se en oversigt over de enkelte sorters egenskaber

Sort Sæson Anvendelse Billede
Asparges Juli-april Kogning
Bintje August-marts Mos
Desiree Mos
Ditta Oktober-maj Kogning, Stegning
Estima September-juni Stegning, Bagning
Exquisa August-maj Stegning, kogning
Fakse Kogning, stegning
Folva Juli-februar Kogning, stegning, bagning
Hamlet Kogning, stegning
Jutlandia Kogning, stegning
King Edward Mos
Sava September-april Kogning, stegning Populær i dk

Kilder

I afsnittet om sorter er anvendt følgende kilder:

http://leksikon.arla.dk/Guides/Kartoffelguide/