En kartoffel er ikke bare en kartoffel. Der findes et utal af sorter, som adskiller sig i både farver, konsistens, størrelse og smag. I Danmark støder man normalt på 10-20 forskellige kartoffelsorter.
Hvilken sort man kan/skal anvende, afhænger af, hvad man skal lave. En kartoffelmos lavet på aspargeskartofler vil blive en klistret fornøjelse og omvendt koger Bintje og Estima hurtigt ud og bliver melede.
I skemaet herunder kan du se en oversigt over de enkelte sorters egenskaber
Sort | Sæson | Anvendelse | Billede |
---|---|---|---|
Asparges | Juli-april | Kogning | |
Bintje | August-marts | Mos | |
Desiree | Mos | ||
Ditta | Oktober-maj | Kogning, Stegning | |
Estima | September-juni | Stegning, Bagning | |
Exquisa | August-maj | Stegning, kogning | |
Fakse | Kogning, stegning | ||
Folva | Juli-februar | Kogning, stegning, bagning | |
Hamlet | Kogning, stegning | ||
Jutlandia | Kogning, stegning | ||
King Edward | Mos | ||
Sava | September-april | Kogning, stegning | Populær i dk |
Kilder
I afsnittet om sorter er anvendt følgende kilder:
http://leksikon.arla.dk/Guides/Kartoffelguide/