Oprindeligt er retten lavet på rester. Man bruger de kartofler man har i overskud fra aftenen i forvejen og så det hakkede skankekød, som ellers var i lav kurs på det tidspunkt, retten er opfundet. Retten findes ganske sikkert i variationer over det ganske land.
Ovnretten består af ganske få ingredienser, der hver kommer til sin ret. Kartoflerne tilfører fylde, kødet fylde og umami, løg tilfører sødme, peberet bittert og styrke/varme som holdes i skak af smørrets fedme. Peber og smør bruges efter samvittighed og lyst. Bemærk dog, at der er ret stor forskel på peber. Noget er bare stærkt uden at smage af ret meget, mens andet ( især økologiske varianter ) byder på en langt mere kompleks smagssammensætning – endda sødme.
Køkkenredskaber
Inden du går i gang med opskriften, skal du finde de køkkenredskaber frem, som du skal bruge. Læs opskriften igennem og klik på redskaber eller processer i teksten som kræver redskaber, når du støder på dem – så bliver de vist i boksen herunder:
Fremgangsmåde
Ovnretten
1. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver
2. Put kartoflerne i en gryde. Tilsæt vand, men IKKE salt. Bring kartoflerne i kog og kog dem møre.
3. Skær løg i små tern og steg dem blanke ( ikke brune ) i smør på en pande. Brug en paletkniv til at vende rundt i løgene, så de ikke brænder på.
4. Tilsæt kødet og krydr med ca 1 tsk. salt samt peber efter smag.
5. Tænd for ovnen på 180 C.
6. Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem med en kartoffelmoser
7. Arrangér lidt mindre end halvdelen af kartoffelmosen i bundet af fadet
8. Læg kødet ovenpå kartoffellaget og jævn det godt ud
9. Arrangér resten af kartoffelmosen oven på kødlaget. Brug to spiseskeer til at fordele med.
10. Sæt fadet i ovnen og lad det bage i ca. 30 minutter.
Se her, hvordan kød og mos arrangeres i fadet.
Sovsen
1. Smelt 75g smør i en kasserolle, mens du rører i det med et piskeris.
2. Tilsæt 50g hvedemel
3. Lad mel stege med ved middel varme i ca. 5 minutter.
4. Tilsæt ca 5dl mælk på en gang, mens der røres.
5. Tilsæt kulør – den har godt af at varme med
6. tilsæt engelsk sauce
7. tilsæt en halv kraftterning
8. tilsæt salt og peber
9. Rør konstant i sovsen indtil den begynde at koge.
10. Når sovsen begynder at koge, skrues ned til svag varme og sovsens konsistens justeres eventuelt med mere mælk og smages til med engelsk sauce, salt, peber og måske lidt mere kraftterning
Bemærk: – når du smager sovsen til, så kan du bruge 2 skeer. Den ene tager du af sovsen med og hælder på den anden, som du så smager med. På den måde undgår du, at stikke den ske, du har i munden, ned i sovsen.
Se her, hvordan sovsen laves fra bunden.